Много ми се иска в края на дългия и дъждовен януари да посветя една публикация на люксембургските понички Fueskichelcher. Тези малки произведения на сладкарите и всички празнуващи карнавала през февруари се предлагат още от края на януари по хлебарниците.

В Люксембург карнавалният сезон официално започва на 2 февруари. На тази дата се отбелязва Liichtmessdach, или Сретение Господне, когато Света Богородица представя Исус на Бога четиридесет дена след неговото раждане. Децата във Великото херцогство, или поне тези от тях, които не са срамежливи, обикалят къщите с лично приготвени хартиени фенери, пеят песни и получават бонбони и всякакви сладости. Доста познато звучи, нали! Февруари преминава под знака на карнавалите Fuesent, когато хората се преобличат в карнавални дрехи и взимат участие в многобройни шествия и празненства. В най–големите градове се провеждат така наречените „Кавалкади“, или шествия на преоблечени хора по улиците. Повече за събитието може да се прочете тук: https://luxembourg.public.lu/en/society-and-culture/festivals-and-traditions/carnival.html

Та да се върнем на поничките, с които всъщност започнах статията. Името им на люксембургски е Verwuerelter и се приготвят от тесто с прясна мая, което втасва известно време, и след това се пържат в разтопена свинска мас. В различните рецепти, разбира се, съставките варират, като вместо мая се слага бакпулвер, например, или се пържат в олио. Някои местни жени си спомнят, че в миналото майките им са слагали в брашното щипка специална сол Hirschhornsalz. Сега едва ли солта може да се намери, а и се съмнявам, че ще промени особено вкуса на сладките. Съставките за поничките във форма на възел Verwuerelter или топките Fueskichelcher са същите както за обикновените понички: брашно, масло, яйца, мляко и мая, които замесени на тесто, втасват на топло. В различните хлебарници тези понички изглеждат по различен начин, оформени като топчета, вързани на възел, пухкави, хрупкави, поръсени с ром и пудра захар. Самите люксембургчани ги назовават по различен начин в зависимост от формата им, а някои местни дами смятат, че поничките Nonnefäscht или „Фалшивата монахиня“ са всъщност автентичните. Една от известните кулинарни блогърки в Херцогството препоръчва да се хапват с прочутото люксембургско сладко от джанки Quetschekraut. Все пак трябва да обърна внимание, че са доста калоричен десерт и не се препоръчва прекомерното им консумиране!!!

Ето и рецептата:

За 25 броя понички:

250 грама брашно

20 грама прясна мая

60 грама захар

60 мл прясно мляко

40 грама масло

щипка сол

20 мл ром по желание

1 кг мас за пържене

Брашното се изсипва в дълбока купа и се прави кладенче в средата му. Отделно маята се натрошава в леко затопленото мляко и се добавя една супена лъжица захар за втасване. Двете се смесват и се оставят за 30 минути, за да втаса тестото. След това се добавят яйцата, маслото, останалата захар и солта. С помощта на миксер или с ръце се замесва окончателното тесто. Добавя се ромът. Покрива се с кърпа и се оставя отново да престои 1 час. Като мине времето, тестото се разточва върху набрашнена повърхност на ширина 1 см, реже се на ленти, широки около 2 см и дълги около 10 см. Връзват се на възел и се подреждат в тава, покриват се с кърпа и се оставят отново за 30 минути. Мазнината се нагорещява в дълбок тиган, поничките се пържат от 1 до 2 минути, докато станат златисти, вадят се с решетеста лъжица върху домакинска хартия, за да се отцедят. Когато изстинат, се поръсват с пудра захар.